Aeropressillä Colombia Finca Tamana / Tim Wendelboe

Tiedätkö sen tunteen, kun vihdoin pääset käsiksi johonkin kauan himoitsemaasi? Minulla kävi nyt sellainen mäihä, että oksat pois. Sain kuulla, että helsinkiläinen Artisan Cafe jälleenmyy norjalaisen Tim Wendelboen paahtimon kahveja. Samalla kun olin muissa asioissa Helsinkiä kiertämässä, niin poikkesin espressolle ja ostin samalla pussillisen Wendelboen papuja kotiintuomisiksi. Ja nyt on maisteluraportin vuoro.

Ei varmasti löydy kahvihifistelijää tai -harrastajaa, jolle Tim Wendelboe (joko henkilön nimenä tai paahtimona) ei sanoisi yhtään mitään. Herra Wendelboe on yksi maailman arvostetuimpia kahviammattilaisia. Baristojen maailmanmestaruuden vuonna 2004 ja Cup-Tasting -maailmanmestaruuden vuonna 2005 voittanut Tim perusti kahvilan Grünerløkkaan, Osloon vuonna 2007. Kahvilan lisäksi tiloista löytyy niin paahtimo kuin koulutuskeskuskin. Mainitsemisen arvoista muuten on, että esimerkiksi heidän verkkokaupasta kahvia ostaessaan valittavissa ei ole valmiiksi jauhettua vaihtoehtoa. Kaikki kahvi myydään ulos papuina.

Wendelboelle hankintaketjun läpinäkyvyys sekä läheiset ostosuhteet tilallisiin ovat äärimmäisen tärkeitä. Siksi kahveista onkin heidän verkkosivuillaan saatavilla runsaasti mielenkiintoista infoa. Ostamastani kahvista, joka oli kolumbialainen Finca Tamana, löytyy jo pussin etiketistä seuraavanlaista infoa:

  • Lajike: Castillo
  • Tuottaja: Elias Roa
  • Alkuperä: El Pital, Huila, Kolumbia
  • Prosessointi: pesty
  • Sato: toukokuu-heinäkuu 2017

Lisäksi verkkokaupan sivuilta löytyy infoa, jossa kerrotaan poimintaprosessista, tämän kyseisen sadon muuttuneista makuvivahteista (Tim ylistää tämän erän olevan Eliaksen tähänastesti paras). Myös kahvin kasvatuskorkeus on kerrottu: 1650-1750 metriä merenpinnan yläpuolella. Castillo on muuten kehitetty lajike, joka sietää erilaisia sääoloja hyvin. Se vastustaa myös hyvin tuholaisia sekä kasvitauteja.

Finca Tamanan tuoksu oli runsaan punamarjainen. Marjojen rinnalla erottui pieni viikunan vivahde sekä kevyehkö mausteisuus. Makeuttakin oli; sellaista toffeemaista. Jauhettuna sekaan tuli miellyttävää basilikamaisuutta ja raikkautta. Sekä makeus ja punaisen herukan tuoksu voimistuivat jauhettuna ja kokonaisuus oli miellyttävän ja houkuttelevan pehmeä.

Kuten monien muidenkin kovasti odottamieni kahvien kanssa (joiden suhteen odotukseni ovat korkealla), päädyin valmistusmetodina Aeropressiin. Valmistelin kahvin silti ”perinteisen tylsästi” maistelua varten: inverted-metodi, 16 grammaa suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettua kahvia, 2,4 desiä 93-asteista vettä (veden lisäsin hitaasti valuttelemalla yhteen kyytiin ja pyörivällä liikkeellä kaiken), muutama sekoitusliike lusikalla ja minuutin mittainen uutto. Tämän jälkeen suodatinpaperi paikoilleen, kääntö kupin päälle ja 30 sekunnin painalluksella kahvi maisteltavaksi. Nopea Aeropressin pesu ja cupping-lusikka kauniiseen käteen.

Ja kuinka ollakaan makua dominoi punaiset marjat, eritoten herukka. Luonteeltaan hiukan kirpeä Finca Tamana taittui jälkimakuun makeaksi ja jälkiruokamaiseksi. Hapokkuus oli hyvin vaatimaton ja suutuntuma hiukan teemäistä paksumpi ja pehmeä. Kahvista jää makea maku suuhun ja herukkaisuuttakin voi maiskutella pitkän tovin. Ehdottoman hyvä jälkiruokakahvi.

Finca Tamana ei tuottanut pettymystä millään osa-alueella. Wendelboen toiminnan määrätietoisuuden ja laadusta tinkimättömyyden tuntien ei heidän tuotteiltaan voi odottaa muuta kuin vähintään erittäin hyvää tasoa. Tällaisella kahvilla olisi äärimmäisen helppo alkaa käännyttämään markettien bulkkikahvikansaa kohti äärettömän upeita kahvielämyksiä ilman, että se aikaansaisi happamia röyhtäisyjä. Luksusluokan kahvi kelle tahansa. Toimii muuten erinomaisesti myös sekä Chemexillä että pressopannulla valmistettuna. Kyllä, testasin.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *