Aeropressillä Café Femenino luomu/ Paahtimo Papu, Jyväskylä

IMG_5507Kävin hiljan Jyväskylässä vähän sukuloimassa ja samalla poikkesin espressolle Yliopistonkadulla sijaitsevaan Paahtimo Papuun. Nautittuani tuon pehmeän ja suklaisen guatemalalaisen herkun silmäilin hiukan heidän irtopapuvalikoimaansa ja päädyin ostamaan neljänneskilon verran perulaista Café Femeninoa kotiinviemisiksi. Paahtimo Papuhan on profiloitunut nimenomaan luomukahvipaahtimoksi, joten tämäkin pussillinen olisi luomutuotetta. Lisäksi Papu lahjoittaa jokaisesta myydystä Femenino-kilosta yhden dollarin Café Femenino -säätiölle. Säätiö työllistää kahvitilalla vain naisia ja lahjoitukset menevät toiminnan tukemiseen. Toiminnalla pyritään edistämään tasa-arvoa ja takaamaan toimeentuloa.

IMG_5512IMG_5509Wieniläispaahtoinen Café Femenino olisi ilman muuta maistettava Aeropressillä. Kuivatuoksusta löytyy punaisia marjoja ja vahvaa suklaan aromia. Vasta käytyjen Aeropressin SM-kisojen innoittamana päätin hiukan muuttaa valmistusmaneerejani tätä kahvia varten. Annostelin hienoksi jauhettua kahvia esilämmitettyyn Aeropressiin edelleenkin 18 grammaa, mutta tällä kertaa käytin 85 asteista vettä. Normaalisti olen käyttänyt 92-96 asteista, mutta toisinaan tykkään kokeilla eri variaatioita tässäkin. Lisäksi tällä kertaa kaadoin tuubin kerralla täyteen vettä ja sekoitin pohjia myöden vasta sitten.

IMG_5514IMG_5516

Tällä kertaa käytin 85 asteista vettä 92-96 asteisen sijaan

 

IMG_5518Tällä kertaa annoin kahvin myös uuttua n. 20 sekuntia ennen kuppiin painamista. Uuttamisen annoin tapahtua ennen Aeropressin kääntämistä. Kun aika oli täysi, ruuvasin suodatinosan kiinni ja käänsin laitteen kupin päälle ja aloitin painamisen suoraan siitä. Painaminen kesti n. 30-40 sekuntia. Painallus loppuun saakka, purut ja paperi bioroskikseen, Aeropressin purkaminen ja pesu ja mars kupin äärelle maistelua suorittamaan.

IMG_5521Kahvin makuprofiili elää hiukan sen lämpötilan mukaan. Kuumana tässä maistuu kuivatuoksuttelussa havaitut punaiset marjat ja hapokkuus on terävähkö. Sen sijaan suutuntuma on hyvinkin ”tavallisen täyteläinen”, kuitenkin enemmän pehmeä kuin pistävä/terävä. Viiletessään suklaan maku ottaa ohjat ja hapokkuus antaa periksi. Kahvi on suht hapokas, muttei kuitenkaan liian jyrkkä. Jälkimaussa suklaa on vahvasti läsnä, muttei kovin pitkäkestoisesti (tämä tosin johtuu Aeropress-menetelmästä eikä kahvista). Muistiinpanovälineet olivat enemmän kuin tarpeen kahvin makua havainnoidessa. Ei tätä kaikkea olisi muuten millään muistanut.

Kahvi oli leikkisästi sanottuna ”kameleonttimainen”: sen maku ja suuntuma elivät lämpötilan mukana tuoden joka suulliseen jotain uutta havainnoitavaa. Sen vahva suklaisuus ja täyteläisyys suutuntumassa tekevät tästä sopivan tukevan ja vahvan kahvin jälkiruuaksi tai vaikka muuten vaan seurusteluhetkiin. Kahvi on keskipaahtoinen, mutta makumaailmaltaan kuitenkin tummaan päin. Varmasti kelvollinen maitokahvi, vaikken tätä itse maidon kanssa testannutkaan. Muita sopivia valmistusmenetelmiä voisivat olla pour over -menetelmät. Yksi kupillinen tätä oli nopeasti juotu, niin virallisen maistelukupillisen päälle oli valmistettava vielä santsikupillinen, ihan vaan nauttimista varten. Ja kelpaisipa tätä vaikka hankkia lisääkin jo ihan vaikka pelkän hyväntekeväisyyden takia.

IMG_5520

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *