85 vuotta Tampereella – Koskilinnan Kahvikauppa

Tamperelaisille tuttu, legendaarinen ja huikeita tuoksuja Koskipuiston alueelle tuova Koskilinnan Kahvikauppa täyttää tänä vuonna 85 vuotta, tarkemmin sanottuna 3.päivä marraskuuta. Nykyinen yrittäjä, Minna Sorvoja, on ollut kaupan yrittäjänä viimeiset puolitoista vuotta. Kävin syyskuisena maanantaiaamuna Minnaa jututtamassa ennen kaupan ovien avautumista.

Koskilinnan Kahvikauppa löytyy Tampereelta osoitteesta Hatanpään valtatie 2.

Miten tuo hurjan pitkä historia näkyy Kahvikaupalla tänä päivänä? Onko Minna ajanut yrittäjäaikanaan omia juttuja sisään?

– Historia kulkee kaikessa mukana ja haluankin että se kulkee, koska kaupalla on todellakin niin pitkät perinteet. Kuitenkin on tärkeää seurata myös aikaa ja tuoda mukaan niitä omiakin juttuja. Kuljettaa ikäänkuin kumpaakin aatetta käsi kädessä. Liikaa ei saa eikä voi muuttaa; muuten voi käydä huonosti. Ne, jotka ovat perinteisiin tottuneet, saattavat ottaa liian rajut muutokset pahalla.

Mitä ovat ne omat jutut, joita Minna on tuonut mukaan kaupan perinteiseen linjaan? Entä mitä olisi vielä suunnitelmissa tai haaveissa tuoda mukaan?

– Uusien pienpaahtimoiden tuotteiden kokeilu on ainakin sellainen. Toiset menee hyvinkin kaupaksi, joten niitä tilataan hyllyyn sitten lisää ja osa ei oikein tahdo löytää Tampereelta kohdeyleisöä. Korona-aikana kaupan kuvioihin tuli myös verkkokauppa. Se oli joka tapauksessa suunnitteilla ja työn alla, mutta korona laittoi hiukan lisää vauhtia rattaisiin. Esimerkiksi teevalikoima on kuitenkin pysynyt melkolailla samanlaisena ja laajana.

Tästä ei paljoa vitriinin sisältö voi parantua.

Kahvin, teen ja niihin liittyvän välineistön lisäksi Kahvikaupasta on saatavilla myös huippulaadukkaita suklaita esimerkiksi Belgiasta. Kahvi ja suklaa ovat tunnetusti erittäin toimiva pari. Onko kaupalla suklaiden suhteen jokin selkeä linjaus, eli haetaanko valikoimaan enemmän esimerkiksi raakasuklaata tai Reilun Kaupan tuotteita?

– Suklaavalikoima on myös hyvin pitkälti pysynyt samankaltaisena kuin ennenkin. Tykkään kuitenkin lähituoteideasta ja lähiseutujen yrittäjien yhteistyöstä ja pyrin myös niitä ottamaan mahdollisuuksien mukaan myyntiin. Suklaata tulee paljon Belgiasta ja kaikki eivät sitä välttämättä tahdo, niin mielestäni on hyvä, että tarjolla on myös lähituotettu laadukas vaihtoehto.

– Ratikkatyömaan tultua kadulle hävisi liikkeen edestä bussipysäkki. Tämä vaikutti suoraan siihen, että esimerkiksi tuore lakritsi ei enää tehnyt kauppansa entisessä määrin. Ennen pandemiaa uuden lakritsitilauksen sai Kouvolaan tehdä kahden viikon välein, mutta pysäkin siirryttyä lakritsia on myyty noin puolet vähemmän. Se pysäkille kantautuva tuoksu oli todella hyvää mainosta. Lakritsia saa siis kahvikaupalta edelleenkin.

Millainen on Minnan tyypillinen työpäivä kahvikaupalla?

– Työpäivä alkaa aina kahvikupillisella ja radion kuuntelulla kaupalla ennen ovien avaamista. Tarvittaessa teen pientä siivoilua ja hyllyjen täyttämistä. Ovien auettua työ on hyvin pitkälti asiakaspalvelua ja myyntiä, mutta sekaan mahtuu tottakai myös numeroiden ja papereiden pyörittelyä. Mitä vähemmän töitä jää päivän päätteeksi kotona tehtäväksi niin sen parempi. Toisinaan päivään mahtuu myös tavaran vastaanottoa, laatikoiden purkua ja tietenkin myös käsin pakkaamista, kun suuri osa kahvista ja teestä tulee isommissa pusseissa ja hoidan pussittamisen ja etikettien liimaamisen itse kaupalla.

Entäs sitten sesongit? Yksinkö Minna pajalla pakertaa?

– Sesonkeja varten on saatavilla ollut onneksi apukäsiä, mutta voi olla että jouluksi tullaan palkkaamaan lisää työvoimaa. Pakattavaa tulee kuitenkin sen verran reilummin, että yhden ihmisen panos ei silloin enää riitä. Silloin tulee päivisin oikeasti todella kiire.

Mitä tuotteita esimerkiksi joulusesongin aikaan myydään eniten lahjaksi?

– Tottakai Tampere-kahvia, jota menee kuitenkin tosi tasaisesti läpi vuoden. Se on kahvikaupan myydyin tuote ja sen reseptihän on aina ollut salainen. Joulun aikaan sitä myydään satoja kiloja. Sen lisäksi kaupan itse sekoittamaa joulukahvia myydään tottakai paljon. Siinä on käytetty mausteena kardemummaa sekä kaakaolikööriä. Paljon menee myös kahvista ja suklaasta kasattuja lahjapakkauksia ihan myös tuliaisiksi.

– Syksyn sesonki saa myös teenostajat ja -juojat liikkeelle. Teetä kuitenkin myydään hyvin tasaisesti läpi vuoden ja teetä myydään vuodessa aikalailla sama määrä kuin kahvia.

Teessä on valinnan varaa. Eikä oikealla oleva kahvihyllykään yhtään sen huonompi ole.

Koskilinnalla onkin kohtuullisen näyttävä teeseinä. Valtaosa laaduista on maustettuja, mutta joukossa on kuitenkin paljon maustamattomiakin makuja.

– Mustaa maustamatonta teetä täytyy olla ja montaa eri sorttia. Varsinkin miehet ostavat sitä paljon. He eivät kuitenkaan osta kahvia, eli heidän kohdallaan tee on kenties ottanut kahvin aseman. Myös nuoret ostavat paljon teetä ja he ovat myös laatutietoisia tuotteidensa suhteen.

Verkkokaupan aukeaminen aiottua aiemmin oli yksi koronapandemian mukanaan tuomista välttämättömistä toimenpiteistä. Millä muilla tavoin koronan vaikutus näkyi kaupassa?

– Pelkäsin bisneksen puolesta kovasti. Kauppa meni pandemian alettua kiinni ja oli suljettuna noin kaksi kuukautta. Saman kadun muutkin liikkeet sulkivat ovensa samaan aikaan, mutta tänä aikana ratikkatyömaan työt onneksi hoidettiin liikkeidemme kohdalta alta pois. Taloyhtiö tuli sulkemisen aikana vuokrassa vastaan, mikä oli äärimmäisen hieno juttu. Koska kaupungilla ei tuolloin liikkunut ketään, niin keskityin tuotteiden myymiseen verkossa ja hoidin kotiinkuljetuksia ovien taakse; pääsiäissuklaat, äitienpäivälahjat ynnä muut. Pandemian iskiessä ei ollut sitä vaihtoehtoa, että olisi jäänyt vain tuleen makaamaan, vaan jotain toimia oli keksittävä. Yksi oivalluksista oli Karanteenikahvi, jota ihmiset tilailivat toisilleen lahjaksi. Samoin kuin Äitienpäiväkahvi, jonka pystyi tilaamaan toiselle suoraan kotiin toimitettavaksi. Kaupan auettua taas, mutta vielä koronan vaikutuksen aikana tuli kaupalle myös ostettavaksi take away -kahvi, eli koneesta pystyit ottamaan kupillisen mukaan esimerkiksi töihin mennessä.

Yrittäjä Minna Sorvojalla ei hymy hyydy herkästi. Ja miksipä hyytyisi: onhan hänellä kaupan verran huipputuotteita ympärillään.

Haastattelua tehdessä Minna avasi kaupan ovet kellon lyödessä tasan kymmenen. Emme ehtineet kymmentä minuuttia rupattelemaan, kun sisään asteli ensimmäinen asiakas. Hakusessa oli espressokahvi ja Minna antoi asiakkaan toiveisiin vastaten oman suosituksensa. Pandemian ollessa valloillaan valikoimissa ollutta Karanteenikahvia kyseltiin myös, mutta karanteenitarpeiden hellittäessä myös kahvi oli valikoimasta jäänyt pois.

Millainen sitten on kahvikaupan tyypillinen asiakas tai hänen tyypilliset ostoksensa?

– Paljon on heitä, jotka ovat kuuluneet kaupan asiakaskuntaan jo vuosikausia. He ovat yleensä hiukan iäkkäämpiä, he tietävät mitä tulevat hakemaan ja muistavat että mistä kohdasta hyllyä se löytyy. Pikkuhiljaa ikäjakauma on alkanut kuitenkin nuorenemaan. Nuoret tuovat mukanaan kaupan toiminnalle jatkuvuutta ja nuoret ovat myös kiinnostuneita kokeilemaan uutuuksia; niin paahtimoita kuin myös uutuustuotteita.

Kaupan ikkunan ohi kulkee runsaasti ihmisiä. Moni kääntyy katsomaan ikkunassa olevia tuotteita ja pysähtyy ihmettelemäänkin ja lopulta rohkeimmat uskaltautuvat sisällekin asti. Monelle tulee yllätyksenä, että kaupasta saa tosiaankin myös teetä, suklaata sekä lakritsia.

– Kaupan sijaintihan ei voisi olla parempi. Ja kunhan raitiovaunu saadaan kulkemaan, niin olemme aivan paraatipaikalla. Koronasta huolimatta, tai sitten koronasta johtuen, tämä kesä oli myynnin puolesta parempi kuin edellinen. Varsinkin heinäkuu oli ennätyshyvä. Turisteja kävi enemmän kuin koskaan aiemmin. Lomien alkaessa ja ulkomaan matkailun rajoittuessa kaupan ovi kävi jatkuvasti.

Kahvikauppaa pyörittävänä ihmisenä Minnalla on pääsy huippuluokan tuotteisiin. Löytyykö Minnasta itsestään sitten kahvihifistelijän vikaa? Millaisia ovat Minnan omat suosikkikahvit ja -valmistusmenetelmät?

– Olen hyvin mutkaton kahvinjuoja. Moccamaster löytyy niin kotoa kuin myös mökiltä. Omat suosikkikahvit ovat joko vaaleita tai keskipaahtoisia. Tummat paahdot eivät ole vielä saaneet otteeseensa, paitsi ”Nobel-kahvi” eli Sumatra Gayo. Hifistelemään en ole sen kummemmin alkanut. Toisinaan keittelen pressopannulla, mutta hyvin pitkälti suodatinkeitinlinjalla mennään.

Minnan edeltäjä, Seija Sammalisto, oli Koskilinnan Kahvikaupan historian seitsemäs yrittäjä. Seija hankki oman kautensa aikana runsaasti tietoa ja taitoa ennenkuin jätti avaimet Minnalle. Millaisia ohjeita, vinkkejä tai eväitä Minna sai edeltäjältään?

– Varsinkin teevalikoimasta Seija opetti, että vaikka niitä on täällä paljon, niin niitä kaikkia kyllä haetaan ja ostetaan. Älä hätiköi valikoiman muuttamisen kanssa vaan katsele rauhassa. Lisäksi se, että älä käy välittömästi muuttamaan toimintaa tai tuotteita rajusti. Tottakai tuot kauppaan omaa, mutta tutustu ensin asiakaskuntaan ja tutki, että mitä menee ja mitä kysellään. Ollaan tämän toiminnan myötä kyllä ystävystytty ja lupa on kysyä neuvoa ja apua tarvittaessa. Kauppa ja sen valikoima elää ja kehittyy. Kysyntä vaikuttaa tarjontaan.

Varsinaista syntymäpäiväänsä Koskilinna siis viettää marraskuun kolmantena päivänä. Marraskuun ensimmäinen viikko on kuitenkin kokonaisuudessaan pyhitetty syntymäpäivän juhlintaan ja tällöin kaupan somekanavia onkin syytä seurata tarkasti. Luvassa on tarjouksia, arvontoja ja ties mitä.

Minnalle suuri kiitos haastattelusta sekä lukuisista muista rupattelutuokioista. Niitä tulee taatusti vielä lisääkin. Teille kaikille muille suositus mennä ehdottomasti poikkeamaan sopivan hetken tullen Minnan luona ostoksilla. Kertauksena vielä: kaupassa myydään kahvia (kahvit saa jauhettuna juuri sille sinun valmistusmenetelmällesi sopivaksi), teetä, suklaita, lakritsaa, valmistusvälineitä kahville ja teelle, matea sekä sen välineistöä, kortteja, lahjapakkauksia, mukeja, kuppeja ja paljon muuta.

Koskilinnan Kahvikaupan verkkokauppa
Koskilinnan Kahvikauppa Facebookissa
Koskilinnan Kahvikauppa Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *